uniquebeds.dk

Det perfekte børneværelse

Børn opholder sig mere på deres værelse, end voksne gør i nogle af husets andre rum, fordi værelset både skal være legerum, kontor og soveværelse i ét. Derfor er det endnu vigtigere, at det ikke er usundt for dem at lege og sove derinde. Nogle ting skal man overveje, allerede inden man indretter. Andre ting skal man overveje, når der skal vælges eller købes tilbehør til værelset. Og helt tredje ting skal man være opmærksom på hver dag. Konsekvenserne ved ikke at gøre noget kan være både små og store, men det er heldigvis små ting, der gør en stor forskel, så længe man er opmærksom på, hvor man skal sætte ind. Vi sætter her fokus på en del af de ting, I bør huske på, når I planlægger, indretter og bor i et sundere børeneværelse

det perfekte børneværelse

Kilder: Hoppekids, det Økologiske Råd og andre

Husk på dette når i flytter ind:

Maling

Når I vælger maling, er det bedst at gå efter en vandbaseret maling – helst med miljømærkerne Svanen eller Blomsten på. Disse er bedre for indeklimaet og naturen. Derudover er det vigtigt at få luftet ud i mindst en uges tid, inden nogen flytter ind på værelset, fordi malingen afgiver flere stoffer til luften, mens den hærder

Indretning og valg af møbler

Igen bør I kigge efter Svanen og Blomsten, fordi de sikrer at møblerne er fri for overflødig kemi, men også at de er meget mere holdbare og sikre. Overvej om tæpper og gardiner er nødvendige, fordi de opsamler støv og kan være besværlige at rengøre. Brug eventuelt persienner eller kig efter allergivenlige tæpper i stedet.

Sikkerheden

Husk på sikkerheden, når I køber møbler og indretter, og gå generelt kun efter EU-sikkerhedsgodkendte møbler. Alle møbler, der kan vælte, bør fæstnes til væggen med beslag, og hyldeknægte bør købes af den kaliber, der både kan holde til kasser fulde af tungt legetøj og til børnebjergbestigere på afveje.

hoppekids husseng ida marie .w293.h293.fill

OPBEVARING OG SUNDHED

Støv på værelset

Som I ved afgiver tekstiler støv. Des flere tæpper, gardiner, stykker tøj, sengetøj osv. der ligger fremme, desto mere støv vil der være på værelset. Støv samler sig også nemmere på legetøj og pynt.
Overvej derfor at reducere mængden af ting, der ligger fremme ved fx at bruge lukket opbevaring til alt, der kan afgive eller samle støv. På den måde har I også gjort rengøringen nemmere for jer selv. I kan desuden gå efter Oeko-Tex®-mærkningen, der er den mest udbredte sundhedsmærkning indenfor tekstiler.

Legetøjet

Selvom det er trist, bør I kassere alt legetøj, der er fra før 2007, hvor det var tilladt at bruge ftalater i legetøj. Ftalater er kendt for på længere sigt at kunne være hormonforstyrrende, og det samme er gældende for legetøj, der indeholder PVC, som kan findes i bl.a. bløde plasticprodukter.
Hormonforstyrrelser kan bl.a. give fertilitetsproblemer, fedme, diabetes 2, adfærdsproblemer samt øget risiko for hormonrelaterede kræftformer. Vær også opmærksom på at undgå særligt fosforbaserede eller bromerede flammehæmmere i skumprodukter og elektronik, der kan have samme risiko

Pynteplanter

Planter er generelt gode luftrensere, både i forhold til CO2, men faktisk også for partikler. Jord, børn og små fingre plejer dog ikke at være en god kombination, så gå efter planter der kan hænges op uden for børnenes rækkevidde. Blandt andet aloe vera og nyrebregnen regnes for at være særligt gode, men ellers er luftplanter ideelle, fordi de kræver minimal pleje.

ECO Dream madras fra hoppekids 2

ET SUNDT INDEKLIMA

Der er noget i luften

Når man ånder ud, afgiver man CO2 til luften. En for høj CO2-koncentration i et værelse, fx om natten, kan give dårligere søvn, dårligere koncentrationsevne dagen derpå og medføre indlæringsbesvær. Det kan heldigvis nemt afhjælpes med tre daglige udluftninger, og særlig vigtig er udluftningen lige inden, man skal sove.

Påvirkningen af indeklimaet på børneværelset kommer ikke kun fra selve værelset. Madlavning og brænderøg afgiver partikler, der kan være lige så skadelige som dem fra bilos. Brug derfor en kraftig emhætte under madlavning og udskift evt. stearinlys med LED alternativer. Et udluftningssystem hjælper bestemt også men kan ikke helt erstatte udluftning.

Fugtige omgivelser

Udluftning er også en nem måde at skabe et mindre fugtigt indeklima. Hvis der er for høj luftfugtighed kan det fx give skimmelsvamp. Hold derfor døre til fugtige rum som badeværelset og kælderen lukket.

Den gode, gamle løsning

Grundig rengøring hjælper bestemt også. Aftørring af støv og støvsugning hjælper bl.a. med at komme af med de partikler og kemikalier, der binder sig til støv. Vær dog også lidt opmærksom på, hvilke rengøringsmidler I bruger i huset. Produkter med Svanemærket, EU-Blomsten og Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark er gode at gå efter.

SVANEMÆRKET

Du kender sikkert Svanemærket fra vaskepulver, creme eller toiletpapir. Dine børnemøbler kan faktisk også være Svanemærket, men hvad er Svanemærket helt præcist, og hvad betyder det for dig og dine børn?

Svanemærket står for skrappe miljø- og kemikaliekrav

Svanen er et miljømærke, der kun kan findes på nonfood varer, og som sikrer, at hele produktets rejse fra råvare til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering af materialer inddrages i vurderingen, når kravene til miljømærkede produkter bliver fastsat. Produkterne lever bl.a. op til skrappe kemikaliekrav – det er både godt for din og dine børns sundhed, for de mennesker, der fremstiller produkterne, og for miljøet.
Kravene bliver konstant opdateret og strammet, så du som forbruger altid kan være sikker på, at svanemærkede produkter er miljømæssigt bæredygtige – og bedre for både miljø og sundhed.

svanemaerket svanemaerket nordicswan logo icon

Træet i møbler med Svanemærket skal komme fra beviseligt lovligt fældede træer, og træets oprindelse skal kunne spores. En høj andel af træet skal komme fra certificeret, bæredygtigt skovbrug. Derudover må møblerne ikke indeholde kemikalier som ftalater, tungmetaller, såkaldte bromerede flammehæmmere eller fluorstoffer, der kan virke hormonforstyrrende. Der må heller ikke være kræftfremkaldende stoffer i den lim og maling, der bliver benyttet.

Der er strenge krav til overfladebehandlingens afdampning, fordi det er vigtigt for indeklimaet og for dem, der bruger møblerne.
Svanemærket stiller også krav til møblernes holdbarhed, da størstedelen af miljøbelastningen sker i produktionen, og des længere møblerne holder, desto færre møbler er der behov for at producere. Svanemærket på møbler er derfor også et klart kvalitetsstempel i forhold til møblernes holdbarhed og genbrugsværdi.

Hvad betyder det for dig og dine børn?

Svanemærket på dine børnemøbler betyder, at du er med til at sikre bevarelse af skove i verden. Det betyder, at du tager ansvar og tænker over, hvilke kemikalier der skal holdes ude af naturen og ude af dit hjem. Det betyder, at du gerne vil spare på de få ressourcer, vi har.

Det betyder altså, at du kan være tryg ved, at møblerne er produceret ansvarligt og med øje for den fremtid, hvor dine børn selv er blevet voksne.
Svanemærket på dine møbler er også ensbetydende med, at du kan være tryg ved, at dine børns sundhed ikke er i fare, når de bevæger sig i, ved og på møblerne. Så gør det heller ikke noget, hvis der bliver smagt lidt på dem, da der ikke afgives nogen unødvendige stoffer i forbindelse med berøring, ’bekravling’ eller ’besavling’.

Og så skal specielt børnemøbler også kunne holde til noget, og ved at vælge børnemøbler med Svanemærket er du sikret, at møblerne er slidstærke og meget holdbare, så de holder til den behandling, som kun børn kan give dem.

Med Svanemærket er du med andre ord sikret langtidsholdbar kvalitet og hensyn til miljøet, til dig, til dine børn og til fremtiden.
“Artiklen er skrevet i samarbejde mellem Hoppekids og Miljømærkning Danmark”

Hoppekids halvhoej seng med rutchebane 70x160 hvid 10 1

SMÅT MEN GODT

Et lille børneværelse kan nemt være en stor udfordring, der kræver planlægning, hvis det skal lykkes. Med de rigtige løsninger er det dog langt fra en umulig opgave. Vi har samlet en masse af de tanker, du kan gøre dig, hvis du står med udfordringen om at skulle indrette børneværelset på et begrænset antal kvadratmeter.

Der er ingen standardstørrelse på dit barn

Et lille børneværelse kan nemt være en stor udfordring, der kræver planlægning, hvis det skal lykkes. Med de rigtige løsninger er det dog langt fra en umulig opgave. Uanset størrelsen, så bør børneværelset indrettes, så det passer til dit barn. Et skrivebord passer ikke, hvis dit barn hellere vil sidde og spille på tabletten eller drøne rundt udklædt som prinsesse. Ingen kender dit barn bedre end dig og selvfølgelig dit barn, og I ved bedst, hvad yndlingslegetøjet er, og hvordan tiden helst skal bruges.

Særligt på små børneværelser kan man ikke bare smide hvilket som helst møbel ind, hvis der er risiko for, at det ikke bliver brugt. Derfor er I nødt til at være økonomiske med pladsen og kun nøjes med de ting, der skaber glæde for dit barn.

De glemte kvadratmeter

Særligt på små værelser er det nemmere at finde plads i rummets øverste kvadratmeter end i de nederste. I det lille børneværelse er man nødt til at udnytte rummet fuldt ud, og de øverste kvadratmeter bør derfor også inddrages. Hylder og væghængte reoler er oplagte til opbevaring i højden, og toppen af et højt skab kan også fungere som opbevaring af ting, man ikke bruger så ofte.

Samtidig er halvhøje, mellemhøje og højsenge gode løsninger for at udnytte de glemte kvadratmeter. De hæver sig i højden og skaber rum under sig, der nemt kan laves om til huler, opbevaringsplads, gulvplads eller hvor I kan stille et skrivebord, hvis det er det, dit barn har brug for.

Kvalitet over kvantitet

Hvis I indretter jer med multifunktionsmøbler, får I flere funktioner på mindre plads. Der findes et utal af måder at gøre det på, som både kan være indbyggede eller hvor møblet kan laves om til et multifunktionsmøbel. Det kan fx være seng, der også er sofa og legeplads, eller en bænk, der også har opbevaring i.

Hvis I kaster jer ud i selv at bygge, kan det også spare plads og skabe flere funktioner på mindre plads. Det kan fx være en trappe op til sengen lavet af bogkasser, en seng oven på to kommoder eller et helt tredje projekt. Kun fantasien sætter grænser. Vi vil dog opfordre jer til at tjekke sikkerheden, specielt hvis I selv går i gang med et byggeprojekt